End-to-end netwerk visibility? Kies voor een integraal netwerkdashboard

blog

End-to-end netwerk visibility? Kies voor een integraal netwerkdashboard

Iedere netwerkbeheerder maakt het wel eens mee: in het WLAN-dashboard is niets vreemds te zien, en toch klagen sommige gebruikers over trage Wi-Fi. Het Wi-Fi-netwerk en LAN lijken prima in orde, maar toch performen sommige applicaties niet goed. Of medewerkers ervaren op het ene device een betere performance dan op het andere. Ga als netwerkbeheerder dan maar eens op zoek naar een oorzaak.

IT-omgeving is lappendeken geworden

IT-omgevingen zijn de afgelopen jaren erg complex geworden. Er is in veel gevallen een mix van SaaS en traditionele applicaties, of die nu in een computerruimte in het eigen pand worden gehost, een colocatie in een datacenter in de buurt of een publiek datacenter. Ook de infrastructuur is in veel gevallen een lappendeken van eigen servers en IaaS. En dan komen daar nog de netwerkverbindingen bij. Het WAN is een cruciale rol gaan spelen. Tegelijkertijd kunnen medewerkers ook geen minuut meer zonder Wi-Fi. Met andere woorden: de oorzaak van een traag reagerende applicatie kan overal zitten.

User experience inzichtelijk

Zie hier de noodzaak voor een integraal netwerkdashboard dat inzicht geeft in de end-to-end status van het netwerk. Cisco Meraki biedt hier een oplossing voor. Het biedt een dashboard dat inzicht geeft in het LAN en WLAN, maar met Meraki Insight kan dit dashboard worden uitgebreid met WAN en application analytics. Door deze end-to-end visibility krijgen beheerders eindelijk zicht op de user experience. Want dat is natuurlijk waar het om gaat. Het is geen doel op zich om het LAN of WLAN vlekkeloos te laten functioneren, het doel is dat gebruikers met het device van hun keuze vlot en soepel met alle applicaties kunnen werken, waar die ook draaien.

Monitoring van applicatieperformance

Meraki Insights geeft webapplicaties een eigen performance score gebaseerd op de doorvoersnelheid en de applicatieresponstijd. Je kunt als IT-beheerder per applicatie een grens aangeven wanneer je gewaarschuwd wilt worden. Tevens is het mogelijk om gedetailleerde informatie over de applicaties inzichtelijk te krijgen. Zo kun je actie ondernemen op het moment dat een applicatie net wat trager wordt, maar voordat je gebruikers daar al iets van merken.

Nieuwsgierig hoe dit werkt? Ik kom het graag eens laten zien. Neem gerust contact op voor een demo of meer informatie.

Kevin van Hengel Wi-Fi en Meraki Architect, Avit Group

kevin.van.hengel@avitgroup.com

Demo aanvragen keyboard_arrow_right