Hoe maak je IT leidend als je wilt innoveren?

blog

Hoe maak je IT leidend als je wilt innoveren?

Je komt in de zorg twee groepen mensen tegen: degenen die ICT zien als een soort heilige graal die alle (budget) problemen kan oplossen. En mensen die weerstand hebben tegen de inzet van technologie in een vak waarin het draait om de persoonlijke relatie tussen verzorger of behandelaar en cliënt.

Kijk vanuit je organisatiedoelen naar IT

Onze klant Leekerweide, een organisatie die zorg, ondersteuning en behandeling biedt aan mensen met een beperking, draait het om. Ze kijken niet vanuit een technologische bril naar de zorg, maar stellen de strategische doelstelling centraal: het organiseren van de begeleiding en ondersteuning die cliënten nodig hebben en wensen, daar waar en wanneer zij dat willen. En daaraan kan ICT een hele goede bijdrage leveren, zo lang je het maar relevant weet te maken voor cliënten, mantelzorgers en medewerkers.

Laat medewerkers meedenken

Om de medewerkers te betrekken bij zorginnovatie organiseerde Leekerweide met onze hulp een innovatie dag voor zorgmedewerkers met als centrale vraag: welke ideeën hebben jullie om onze strategische doelstelling nog beter in te vullen? Medewerkers mochten hun fantasie de vrije loop laten. Ze hoefden zich niet te laten beperken door zaken als, nog niet bestaande technologie of budget. De medewerkers kwamen met zeer creatieve ideeën. Met als resultaat een lijst met ruim twintig ideeën. Zoals bijvoorbeeld een virtuele begeleider die cliënten 24x7 begeleidt en die actief wordt op de momenten als dat nodig is. Dat is nu echt nog een stap te ver, maar het is natuurlijk geweldig dat zorgmedewerkers dit soort dingen bedenken. Innovatie komt vandaag de dag vanuit de medewerkers en niet meer vanuit de ICT-organisatie. Leekerweide wil niet langer alleen maar de bestaande processen met ICT ondersteunen, maar processen opnieuw ontwerpen omdat het met gebruik van slimme technologie veel efficiënter en beter kan.

Wilt u meer weten over hoe uw organisatie innovaties kan realiseren? Wij komen graag met u in gesprek.

Nick van ’t Schip, Accountmanager Zorg bij Avit Group