Maak je pand flexibel, kies voor een Digital Building

blog

Maak je pand flexibel, kies voor een Digital Building

Geen enkele gebruiker kan van tevoren al precies weten hoe zijn pand wordt gebruikt. Toch worden vaak al bij de bouw keuzes gemaakt voor de eeuwigheid. Zo was ik laatst bij een school die in alle klaslokalen en op de toiletten had gekozen voor verlichting die werd aangestuurd door bewegingssensoren. Hartstikke handig, want in het oude pand bleef vaak licht branden in lokalen die niet gebruikt werden. Totdat de natuurkundeleraar aan de bel trok: hij wilde graag een proefje doen waarbij het licht uit moest, maar dat kon dus niet.

Ook voor technologie van morgen

Dit is één voorbeeld uit velen van een onbewuste keus die grote consequenties heeft. Daarom pleiten wij voor flexibiliteit als het gaat om gebouw-gebonden technologie. Daar hebben wij een concept voor ontwikkeld: Digital Building. Een Digital Building is een pand dat klaar is voor gebruik van alle mogelijke technologie. Enerzijds technologie die we vandaag de dag al kennen, zoals location based services, digital signage en domotica. En anderzijds technologie die nog niet eens bestaat. Maar die, zodra die wordt ontwikkeld, wordt aangesloten op het IP-netwerk.

Kern van het concept is een integratieplatform waarop alle technologie samenkomt en dat ervoor zorgt dat verschillende systemen met elkaar kunnen praten. Met dit integratieplatform bepaalt de pandbeheerder hoe de gebruikerservaring is. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat automatisch ook de airco uitgaat als de verlichting uitgaat. Of dat er automatisch achtergrondmuziek aangaat en er een boodschap verschijnt op het televisiescherm zodra mensen een ruimte betreden.

Sta vooraf stil bij de mogelijkheden

Een Digital Building laat gebruikers van het pand volledig vrij in wanneer ze een ruimte op welke manier gebruiken. Maar daarvoor is het wel nodig dat vastgoedontwerpers al in de plannenmaakfase stilstaan bij de mogelijkheden die er zijn. En dat betekent ook nadenken over het type bekabeling, de benodigde dekking van het wifinetwerk en de stroomvoorziening. Want als pas gestucte muren in een nieuw pand weer open moeten worden gefreesd om een ander type bekabeling aan te leggen, is het zonde van het geld.

Voeding via Power over Ethernet

Gelukkig is een stroomvoorziening bij de meeste apparatuur die je in een Digital Building wilt toepassen al niet meer nodig. Voorheen maakten veel systemen gebruik van een 230 volt-aansluiting. Dat betekende dat je vooraf heel goed moest nadenken over waar de wandcontactdozen werden geplaatst. Vandaag de dag is er steeds meer Power of Ethernet-apparatuur. Dan is een aansluiting op het IP-netwerk voldoende om het apparaat te voeden. De aanschafprijs voor apparatuur die wordt gevoed via PoE is vaak wel wat hoger, maar de installatiekosten dalen aanzienlijk. En ook gedurende de levensduur zijn de kosten voor onderhoud een stuk lager.

Flexibel aanpassen al naar gelang de behoeften

De impact van lage installatiekosten is vooral groot in omgevingen waar regelmatig wat verandert, zoals bijvoorbeeld in een verpleeghuis. Het is duur om alle kamers uit te rusten met het hele pakket aan zorg domotica dat er tegenwoordig is, maar als de camera’s, bewegingsmelders en bakens net zo eenvoudig kunnen worden geplaatst als ze weer kunnen worden weggehaald, is de return on investment een stuk hoger.

Door Ron van Riet, technisch consultant Avit Group

Meer weten over Digital Building? Neemt u dan contact op met Evert Smit, Sector Unit Manager Avit Group, evert.smit@avitgroup.com.