Social Media malware preventie

nieuws

Social Media malware preventie

Recent zijn veel bedrijven en instellingen het slachtoffer geworden van malware en ransomware aanvallen. Enkele voorbeelden welke recent in het nieuws zijn geweest zijn “Wannacry” in mei 2017 en “Nyetya” in juni 2017. In beide gevallen wordt data versleuteld en is deze niet meer toegankelijk voor de gebruikers. Na betaling wordt de data weer vrijgegeven. Bij de “Wannacry” malware uitbraak was het nog mogelijk de data met een back-up terug te plaatsen.

De meest recente malware aanval, “Nyetya”, versleutelt naast data ook enkele Windows bestanden, waardoor een back-up terugplaatsen alleen niet meer werkt. De Windows software moet ook opnieuw geïnstalleerd worden waarna de data back-up terug geplaatst kan worden. Gebruikers hebben hierdoor dus voor een langere periode geen toegang tot de data waardoor de schade voor het bedrijfsleven nog groter wordt.

Beide malware aanvallen hebben gebruik gemaakt van een bekend lek in het Windows-OS waarvoor Microsoft al patches uitgebracht had. De praktijk leert dat bedrijven en instellingen niet altijd in de gelegenheid zijn deze laatste patches te installeren op alle werkplekken binnen de organisatie, waardoor zij vatbaar blijven voor deze aanvallen.

Het Cisco portfolio biedt een aantal oplossingen waarmee dit soort ransomware aanvallen toch geblokkeerd kunnen worden. Zo beschikt de Cisco NGFW/NGIPS (Next Generation firewall en Intrusion prevention) al sinds april 2017 over mechanismen om de malware te kunnen detecteren en blokkeren. Daarnaast kan Cisco AMP for endpoints de bovengenoemde ransomware aanvallen blokkeren. Juist omdat Cisco over een groot security research team beschikt (het Cisco Talos team) zijn security updates zeer snel beschikbaar en kan schade worden voorkomen.

Via onderstaande links vindt u meer details over beide malware aanvallen:

Mocht u meer willen weten over hoe deze Cisco producten u kunnen helpen in de strijd tegen malware en ransomware, neemt u dan contact op met uw accountmanager.